Opiskelija-asunnot Rovaniemellä

Opiskelijoiden asuntotilanne on Rovaniemellä varsin hyvä, ainakin jos vertaa etelän kaupunkien todella heikkoon tilanteeseen. Rovaniemeltä on mahdollisuus anoa jopa ilmaista opiskelija-asuntoa. Nimittäin Lapin ammattiopiston ja Lapin matkailuopiston ammatillisilla opiskelijoilla on mahdollisuus asua veloituksetta Rovaniemen koulutuskuntayhtymän asuntoloissa opiskelunsa ajan.

Ilmaisten opiskelija-asuntolapaikkojen jakokriteerinä on kotimatkan pituus, ja pisimmän matkan takaa tulevat ovat etusijalla asuntoja jaettaessa. Asuntopaikoista voi tiedustella koulutuskuntayhtymän kotisivulta. Mikäli ei ole oikeutettu ilmaiseen asuntolapaikkaan, voi hakea normaalia opiskelijoille tarkoitettua vuokra-asuntoa. Opiskelijoiden vuokra-asuntoja voivat hakea Lapin ammattiopiston, Rovaniemen ammattikorkeakoulun, Lapin matkailuopiston ja Lapin urheiluopiston opiskelijat, mukaanlukien aikuisopiskelijat. Opiskelija-asunnot ovat soluasuntoja, ja keittiöt, suihku- ja oleskelutilat ovat yhteisiä.

Lapin Yliopiston opiskelija puolestaan voivat hakea asuntoa Domus Arctica-säätiöltä, joka vuokraa asuntoja opiskelijoille Rovaniemellä. Tarjolla on yhteensä 1 700 asuntopaikkaa, joita voi hakea vuoden ympäri ja myös sellaisessa tilanteessa, missä opiskelupaikka ei ole vielä varma. Myös Ylioppilaskunta välittää asuntoja opiskelijoille.

Rovaniemeltä voi luonnollisesti hakea vuokra-asuntoa myös vapailta markkinoilta. Tämä tullee kyseeseen esimerkiksi silloin kun normaali opiskelija-asunto ei vastaa tarpeita, kuten voi olla tilanne vaikka perheellisten opiskelijoiden kohdalla. Rovaniemellä vuokra-asuntoja voi hakea tietysti valtakunnallisten välityspalveluiden, kuten vuokraovi.com kautta, joissa ilmoittavat sekä yksityiset vuokranantajat että yritykset. Asuntoja voi tiedustella myös suoraan suurilta vuokranantajilta kuten KAS:lta ja VVO:lta. Yksityisiltä vuokranantajiltakin saa kyllä varsin kohtuuhintaisia asuntoja Rovaniemen alueelta, esimerkiksi vuokraovi.com:n hakutuloksista löytyy useita alle 500 euron kk-vuokralla olevia asuntoja, joista osa on myös suurempia, esim. 2H + K huoneistoja. Koska opiskelija-asuntojen tilanne kuitenkin Rovaniemellä on hyvä, ja myös suurempia opiskelija-asuntoja on tarjolla, useimmat kuitenkin löytävät asuntonsa sitä kautta.