Tekemistä vapaa-ajalla

Opiskelijan elämä koostuu tietysti luennoista, kotitehtävistä, tentteihin valmistautumisesta ja varsinaisista tenteistä ja kokeista, mutta jo opiskelun tehokkuudenkin kannalta on tärkeää saada elämään myös jotain vastapainoa opiskelulle. Opiskelijalla on usein budjetti melko tiukalla, paitsi jos hän tekee opiskelun lisäksi työtä, jolloin rahatilanne on yleensä hieman parempi.

Työnteko on tietysti samalla vastapainoa opiskelulle, mutta melko raskasta on työn ja opiskelun yhdistäminen. Vaarana on stressaantuminen ja ylirasittuminen. Mikäli stressi uhkaa, on hyvä ottaa tarvittaessa yhteyttä ammattiapuun, mutta monilla asioilla voi kuitenkin itsekin saada olonsa rennommaksi. Yksi tällainen on luonto ja luonnossa liikkuminen vaikkapa lenkkeilyn muodossa. Onneksi Suomen opiskelijakaupungeista löytyy hyviä ulkoilu ja lenkkeilypaikkoja runsaasti.

Tietysti opiskelun ohella voi jatkaa omaa jo nuorempana hankkimaansa harrastusta, tai aloittaa vaikka uuden harrastuksen. Mukavia aktiviteetteja, joiden avulla myös tutustuu ihmisiin ovat esim. musiikki ja bändissä soittaminen, erilaiset urheiluharrastukset kuten esim. tennis, tai vaikkapa taideharrastus matematiikan tai tietotekniikan opiskelun vastapainoksi. Keräileminenkin – kohdistuu se sitten postimerkkeihin, rahoihin tai johonkin muuhun – on sekin ihan hyvä stressinpoistaja. Kirpputoreilla kiertely on myös monen nuoren opiskelijan mieleen, sillä niillä kiertely on mielenkiintoista eikä se maksa mitään, ja käytettyjen tavaroiden joukosta voi joskus tehdä hienoja löytöjä. Mikäli omissa tai vaikkapa sukulaisten nurkissa on paljon tarpeetonta tavaraa, voi kokeilla myös vuokrata kirpputoripöytää ja myydä omia tavaraoitaan. Parhaimmillaan tällä tavalla voi saada pientä lisätuloa tiukkaan opiskelijabudjettiin.

Opiskelu niin kuin työntekokin tarvitsee vastapainoksi vapaa-aikaa, jolloin pystyyy irtautumaan päivän rutiineista joksikin aikaa. Vapaa-ajan voi tietysti halutessaan käyttää vaikka pelkkään olemiseen, eikä ole mikään pakko harrastaa mitään. Joskus ihan pelkkä telkkarin katselu tai netissä surffaaminen auttaa palautumaan pitkän opiskelupäivän jälkeen. Mutta omasta kunnostaan kannattaa toki huolehtia, sillä silloin opiskelukin sujuu paremmin.